אין זה סוד, כי יכולת הניבוי של בדיקת הזרע הקונבנציונלית מוגבלת. כלומר, לא נדיר למצוא גברים פוריים שפרמטרים בבדיקות הזרע שלהם (כולם או חלקם) אינם בגבולות הנורמה, ולהיפך: כאלה המתקשים בהשגת הריון, בעוד שכל הפרמטרים בבדיקות שלהם תקינים.
במטרה למצוא פרמטר שאינו קשור לפרמטרים הקונבנציונליים (כגון נפח, pH, ריכוז, תנועתיות, מורפולוגיה), ושיוכל לשמש כמדד פרוגנוסטי עצמאי להשגת הריון, פותחו בדיקות זרע נוספות, וביניהן אלה המעריכות את שבירות / שלימות / יציבות מבנה ה-DNA בתאי הזרע. שימוש מחקרי בשיטות אלה התחיל כבר משנות ה-80 של המאה הקודמת, שנים לפני הפיתוח של מיקרומניפולציה (ICSI) בהפריה חוץ-גופית, אך האפשרויות הטמונות ב-ICSI דחפו לביצוע מחקרים רבים בשטח זה, והביאו בסופו של דבר להכנסת בדיקות שבירות ה-DNA בתאי זרע לשימוש קליני.
קיימות כיום מספר שיטות לבדיקת שבירות DNA בתאי זרע, מורכבות יותר או פחות. חלקן מודדות באופן ישיר את ה-DNA שיש בו שברים, ואחרות מודדות ערך זה לאחר השריית תנאים מעבדתיים מסוימים, וניצול הבדלים כימיים בין DNA שנמצא במצב "לא תקין" של סליל בודד (single-stranded DNA), לעומת סליל כפול (double-stranded DNA). נכון למועד כתיבת ערך זה, הבדיקה היחידה מקבוצה זו הזמינה בישראל, היא ה-HALOSPERM.
ערכים לא תקינים בבדיקות אלה נמצאו קשורים למספר מצבים קליניים מוגדרים, כגון וריקוצלה, עישון, חשיפה לחום או לגורמים גונדוטוקסיים אחרים (תרופות מסויימות, כמוטרפיה, קרינה), מצבים דלקתיים של מערכת המין הגברית, ואולי גם בבעיות אנדוקריניות מסויימות. בנוסף, מכיוון שבין הזוגות המופנים לטיפול פוריות מתקדם בעזרת ICSI, קיימת קבוצה לא קטנה בה לא נמצאה בעיה בבדיקות אחרות, תיאורטית לפחות, עלולה להיות אצלם בעיה הקשורה במבנה ה-DNA בזרע.
עם זאת, יש להבין כי בחירה בביצוע בדיקות שבירות DNA בתאי הזרע בבירור פוריות הגבר צריכה להישקל במסגרת בירור אנדרולוגי כולל, ואיננה מיועדת לכל הזוגות שמתקשים להשיג הריון.
מצד אחד, נראה אמנם כי גברים בעלי שיעור גבוה של נזק ב-DNA בתאי הזרע שלהם הם בעלי סיכוי נמוך יותר להשיג הריון בצורה ספונטנית או ע"י טיפולי פוריות כ-IUI ("הזרעה"). בנוסף, יתכן כי יש קשר בין שבירות DNA גבוהה לבין אובדן הריון, וזאת גם ב-IVF-ICSI.
מצד שני, נראה כי יכולת הניבוי של תבחינים אלה יורדת בזוגות המטופלים ב-IVF, ובייחוד כאשר הטיפול הוא IVF-ICSI.
חשוב לזכור כי השורה התחתונה בקשר לבדיקות שבירות ה-DNA, היא שלמרות המגמות הכלליות כפי שתוארו לעיל, לא ניתן להתעלם מביקורת שהופנתה כלפי חלק מממצאי המחקרים עליהם הן מבוססות. בשלב זה, עדיין לא קבלו בדיקות אלה את מיקומן המדויק והקבוע בבירור פוריות הגבר.