ד"ר שפי מתארח אצל פרופ' איתן פרידמן וטלי מץ בתכנית הרפואית סטטוסקופ
התמודדות עם כאבים באשכים הינו נושא מורכב ובעל השלכות אפשריות על כל האספקטים של התפקוד היומיומי, וכתוצאה בעלת השפעה ממשית על איכות החיים. באופן מסורתי, ניתן לחלק את הכאב לאקוטי (חד) או לכרוני.
מקור הכאב האקוטי הנו בתהליך עכשווי או מהעבר המיידי, וזוהי למעשה תגובה פיזיולוגית נורמלית של הגוף. לפני הטיפול בכאב זה, חשוב, כמובן, לטפל בסיבתו. כאב כרוני באיזור הגניטלי יכול להיות ביטוי למצב פעיל שיש לטפל בו (כגון וריקוצלה, דלקת בערמונית, דלקת ביותרת-האשך), או תגובה עצבית קבועה למצב מסוים בעבר.
כאב באשכים עלול לגרום להפרעה בפעילות היומיומית ולפגוע באיכות החיים. מדובר בהפרעה לא נדירה, המהווה את סיבת הביקור אצל כ-5% מהפונים לאורולוג, ויותר אצל הפונים לאנדרולוג.
אצל כ-1% מהגברים מתפתח כאב אשכים כרוני (נמשך מעל ל-3 חודשים, ולא נמצא לו מקור ברור).
זיהוי מקור הכאב עלול להיות משימה לא פשוטה, המצריכה את מלוא המיומנות והניסיון של אנדרולוג כמו ד"ר שפי. בהסתמך על ניסיונו הקליני העשיר, ד"ר שפי ינסה לזהות את מקור הכאב אצלך, וימליץ על דרך הפעולה המתאימה ביותר לכאב ממנו אתה סובל.
הכאב עלול להיות ממקור האשך עצמו או מבנים סמוכים בשק האשכים, מוקרן מאיברים אחרים (כגון כליה ושופכן), או מבעיות אחרות באיזור המפשעה (בקע) ומפרק הירך (דלקת בגיד הירך)
מקורות רבים מוכרים לכאב כזה. מביניהם אפשר לציין:
- וריקוצלה (דליות האשך)
- טראומה או פציעה באשך בעבר
- תסביב (Torsion) של אשך בעבר
- דלקות באשך או ביותרת האשך (Epididymis), או סיבוך כרוני שלהן
- מצב אחרי דלקות העוברות בקיום יחסי-מין (Sexually Transmitted Disease – STD)
- הידרוצלה, ספרמטוצלה (לרוב לא יגרמו לכאבים)
- מצב אחרי קיטוע צינוריות הזרע (Post Vasectomy Pain Syndrome)
- אבנים בדרכי השתן
- תסמונת הכאב הכרוני באגן (Chronic Pelvic Pain Syndrome – CPPS), לשעבר דלקת כרונית של הערמונית.
- כאב מוקרן מעמוד השדרה (בד"כ בעיה הקשורה לדיסק בין-חולייתי)
אבחון:
הבירור יתחיל בתשאול מקיף על אופי ומאפייני הכאב, בחינת הבדיקות שבוצעו עד כה, וימשיך בבדיקה גופנית. לסיום ימליץ ד"ר שפי על טיפול או בירור מעבדתי / הדמייתי משלים.
טיפול:
בד"כ הטיפול הראשוני יהיה שמרני (לרוב ניסיון טיפולי בתרופות נוגדות דלקת) ולא חודרני.
במקרה של חוסר הצלחה, תוזמן לביצוע חסם עצבי של חבל הזרע (Cord Block), כדי לבדוק התאמתך לניתוח מיקרוכירורגי. במקרה שהחסם השיג תוצאה זמנית טובה, דנרבציה מיקרוכירורגית של חבל הזרע (Microsurgical Denervation of Spermatic Cord – MDSC) יכול להיות אופציה טובה להקלה ארוכת טווח מהכאבים.
דנרבציה מיקרוכירורגית של חבל הזרע
ניתוח זה דומה לניתוח השכיח יותר של תיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה, ומורכב מבחינת הטכניקה והניסיון הנדרשים מהמנתח. לעומת זאת, עבור המנותח, מדובר בניתוח קטן וקל יחסית, בדומה לתיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה.
במחקרים שבוצעו בשנים האחרונות, זוהו 3 אזורים בהם מתרחשים תהליכים פתולוגיים בעצבים העוברים בחבל הזרע, ובעקבותיהם פותח הניתוח המודרני ביותר לכאבים כרוננים באשך:
Targeted Microsurgical Denervation of Spermatic Cord – TMDSC.
כאשר הבירור נעשה בצורה הנכונה, לניתוח נבחרים המטופלים הנכונים, ולמנתח הכישורים והניסיון הדרושים, ניתן לצפות לשיעור הצלחה משמעותי בניתוח, בטווח של 80-90%.
***כאב אקוטי באשכים מהווה בעיה שונה, ועלול להוות מצב חירום רפואי. יש להגיע לרופא בדחיפות, במידה וזו הבעיה שלך*** יצירת קשר עם ד"ר שי שפי
וריקוצלה
הכאב ממוקם לצד שבו אובחן וריקוצלה, בעל אופי עמום, וקשור לפעילות גופנית / עבודה מאומצת ו/או לעמידה ממושכת. הערכת הכאב צריכה להתבצע באופן יסודי, כדי להפריד עד כמה שאפשר כאב שמקורו אכן בוריקוצלה, מכאבים אחרים באיזור, שאינם נדירים. הקליקו למידע נוסף בנושא וריקוצלה
במידה שמסקנת הבירור היא שהכאב אכן נובע מוריקוצלה, ניתוח מיקרוסקופי מוביל להיעלמות או שיפור ניכר בכאב ברוב המוחלט של המנותחים.
דלקת כרונית בערמונית
אחד המצבים הקשים לאבחנה ולטיפול. הכאב הקלאסי בדלקת זו ממוקם לחיץ הביניים (פרינאום), אותו איזור שבין שק האשכים והפין, לעתים מערב את פי הטבעת והפין. תלונות על הפרעות בהשתנה כגון דחיפות, תכיפות, צריבה ועוד הן שכיחות, אך מכיוון שהן אינן אופייניות רק לדלקת הערמונית, יש צורך פעמים רבות בבדיקות לשלילת פתולוגיה אחרת. לעתים פחות שכיחות, קיימות תלונות הקשורות למערכת העיכול, כגון הרגשת צורך תכוף להעברת פעולת מעיים ועוד.
המחלה מתאפיינת בדגם כרוני של תקופות פעילות ותקופות רדומות, בדומה לגל סינוס.
עדיין לא ברור הגורם הוודאי לאוסף התלונות הקשורות למחלה, ויתכן שיש לה מספר גורמים. מסיבה זו, קיימות מספר אופציות לטיפול תרופתי, שכל אחת מהן מנסה לתקוף את הבעיה מזווית אחרת: תרופות נוגדות דלקת, אנטיביוטיקה, חסמי אלפא.
כאב בפין
כאבים אלה אינם שכיחים, אך בעלי פוטנציאל לגרום סבל ניכר. בתוך הפין נמצאים 3 גופים גליליים (2 גופים מחילתיים בחלק העליון של הפין החשובים לזקפה תקינה, וגוף ספוגי תחתון ובתוכו השופכה המובילה את הזרע והשתן). כאבים יכולים לנבוע מבעיה בכל אחד מהנ"ל, וכן מהעור ומרקמות תת-עוריות. הכאב יכול להיות גם מוקרן מהשלפוחית או מהערמונית.
דוגמאות שכיחות יחסית לכאבים בפין הן:
1. מחלה ע"ש Peyronie:
אופייינית לגברים בגיל העמידה. עקב מיקרו-טראומה חוזרת בעת קיום יחסי-מין ברקמת החיבור העוטפת את הגופים המחילתיים, נוצרת תגובה דלקתית הגורמת ליצירת גבשושיות תת-עוריות. השלב הראשון של המחלה מתאפיין לרוב בכאבים בזקפה. חלק מהמקרים עוברים החלמה ספונטנית, אך חלקם מתקדמים למצב של עקמת הפין, לעתים גם עם הפרעה בזקפה. הטיפול תלוי בשלב המחלה, ויכול לנוע מויטמינים, דרך תרופות מעכבות דלקת, ועד לניתוח.
2. מחלה ע"ש Mondor:
אופיינית לגברים צעירים יותר. מופיעה לרוב לאחר קיום יחסי מין נמרצים, הגורמים לפגיעה קלה בדופן הוריד הגבי (עליון) של הפין והיווצרות קריש דם בתוכו. קיים מראה אופייני של וריד תפוח בגב הפין, לעתים סמוך לעטרה. חלק מהמקרים משתפרים במהירות וחולפים ללא טיפול. בשאר ניתן לטפל בתרופות נוגדות דלקת.
3. מצב אחרי ניתוח בפין.
לרוב בגלל תפרים.
דלקת ביותרת-האשך
יותרת-האשך (Epididymis) הינה למעשה צינור ארוך ביותר ומפותל, הניתן למישוש בחלק העליון והאחורי של האשך. זיהויו בבדיקה גופנית דורש מיומנות, ובעת דלקת הגבר יתלונן על כאב באשך.
באופן כללי, ניתן לחלק את הדלקות באפידידימיס לשלוש:
1. דלקת לא-זיהומית שמקורה כנראה בלחץ או בזרימה אחורה של שתן. אופייני לאחר מאמץ ביחד עם עלייה ניכרת בלחץ תוך-בטני, כמו בהרמת משקולות בחדר כושר או בהרמת משאות כבדים.
2. דלקת שמקורה בחיידקים המזהמים את דרכי השתן.
3. דלקת שמקורה בחיידקים המזהמים את דרכי המין.
מובן שהטיפול "נתפר" לפי סוג הדלקת.